Możliwość spożywania dużej liczby warzyw to bez wątpienia jedna z największych zalet, z jakimi wiąże się druga faza diety białkowej. Abyśmy jednak mogli w pełni korzystać ze stwarzanych przez nią możliwości, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jak przyrządzać wspomniane warzywa, okazuje się bowiem, że ich właściwe przygotowanie nie jest wcale proste, a ewentualne błędy popełnione w tym zakresie mogą przesądzić o tym, że efekty diety przestaną spełniać nasze oczekiwania.
Chyba każdy z nas zgodzi się z tym, że najsmaczniejsze są warzywa podawane na surowo. Dieta białkowa w swojej fazie naprzemiennej powinna więc opierać się właśnie na produktach warzywnych przyjmowanych w takiej postaci. Zyskają na tym walory smakowe posiłków, nasz organizm zyska przy tym niezwykłą liczbę witamin i minerałów, która przyczyni się do tego, że wzrośnie nasza odporność i poprawi się samopoczucie. Nie każda osoba odchudzająca się może jednak pochwalić się żołądkiem pozwalającym na swobodne trawienie surowych warzyw, podawanie ich w takiej postaci nie raz okazuje się więc wyzwaniem, któremu naprawdę trudno jest sprostać.
W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem wydaje się gotowanie warzyw. Można robić to zarówno z wykorzystaniem wody, jak i naczyń pozwalających na gotowanie na parze, pamiętać należy przy tym, że właśnie ta druga opcja jest zdecydowanie bardziej zdrowa. Miłośnicy warzyw smażonych na patelni również mają pole do popisu, ich ulubione potrawy nie mogą być jednak przyrządzane z dodatkiem tłuszczu i to nawet wówczas, gdy wykorzystujemy naprawdę minimalną jego ilość. Właśnie odstępstwa od zasad diety białkowej podczas smażenia warzyw są wyjątkowo częste, niezmiennie jednak przyczyniają się one do tego, że efekty diety stają się mniej widoczne.
Oryginalnym sposobem przygotowywania warzyw jest również pieczenie ich w piekarniku. Zazwyczaj nie praktykuje się tej formy ich przyrządzania, jeżeli jednak pozostanie nam nieco sosu, który był efektem przygotowania w ten sposób mięsa lub ryby powinniśmy spróbować warzyw w takiej formie. Wiele osób stosujących zalecenia diety Dukana przyznaje, że smak pieczonych warzyw jest naprawdę wyjątkowy, a potrawa wykonana pierwszy raz pod niejakim przymusem staje się jednym z ich ulubionych posiłków. Warzywa, które są wyjątkowo ważnym elementem drugiej fazy diety proteinowej, można zatem przygotowywać na wiele sposobów bez obaw o to, że monotonia ich jedzenia szybko zacznie nam doskwierać.