Dieta, czyli styl odżywiania różni się w zależności od celu jaki mamy. Sportowiec - człowiek aktywny fizycznie również może mieć kilka celów, które wymagają innego rygoru żywieniowego. Dyscypliny siłowe będą wymagały utrzymania lub budowy masy mięśniowej. Bieganie lub jazda rowerem stawiają na duże ilości węglowodanów, zaś sporty sylwetkowe wymagają niezwykle dokładnego podejścia do spożywanych kalorii i makroskładników. Wszędzie liczy się wysoka jakość jedzenia. Mięso, zawierające najbogatszy skład aminokwasów dla ludzkiego ciała, jest wraz z jajkami szczególnie polecane każdemu atlecie.
Kurczak to uniwersalne mięso niemal dla każdego. Przemawia za tym nie tylko niska cena, ale przede wszystkim wartości odżywcze oraz ich dobra przyswajalność. Najlepszym z gatunków hodowanych jest oczywiście kurczak zagrodowy. Powodów jest wiele. Chodzi przede wszystkim o to, że zwierzę nie siedzi cały czas w klatce i nie jest karmione niskiej jakości paszami lub genetycznie modyfikowaną karmą. Dzięki temu, mięso drobiowe jest mniej tłuste, a tkanka mięśniowa staje się gęstsza. Dokładnie to samo dzieje się z człowiekiem, który uprawia sport i zdrowo się odżywia. Jego mięśnie są twardsze i gęstsze. Ilość podskórnej tkanki tłuszczowej maleje. Osoby chcące schudnąć powinny zamiast tłustszych mięs wybierać piersi i polędwiczki z kurczaka. Mniejsza ilość kalorii w nich zawarta to najlepszy powód. Ucieszyć się z takiej wiadomości powinni zwłaszcza endomorficy, którym nie potrzeba wiele, by przybrać kilka kilogramów niechcianego tłuszczu. U osoby z wolnym metabolizmem kurczak będzie najlepszym wyborem, ponieważ posiada małą ilość tłuszczu, który dodatkowo spowalnia trawienie.
W Polsce nie istnieje kultura regularnego spożywania wołowiny. Niektórzy sportowcy powinni rozważyć jej regularne kupowanie, pomimo ceny, która jest znacznie wyższa niż innych rodzajów mięs. Przede wszystkim, ze względu na wysoką kaloryczność tego mięsa, tłuszcz w nim zawarty, a także największą ilość kreatyny. Jeżeli zależy wam tylko na kaloriach, równie dobrze można zacząć jeść skrzydełka z kurczaka mające nawet lepiej przyswajalne białko. Czerwone mięso jest szczególnie polecane przez strongmanów i kulturystów, którzy chcą zbudować pokaźnych rozmiarów mięśnie, mimo gorszych predyspozycji genetycznych. Chociaż sukces w budowie mięśni to w dużej mierze trening i regeneracja po nim, niezbędna jest także właściwa dieta bogata w makroskładniki.. Nie myślcie, że kurczak jest tutaj na straconej pozycji. Wszystko zależy od waszych indywidualnych predyspozycji genetycznych. Dla sportowców szczególnie ważna może być wysoka zawartość żelaza, witamin z grupy B oraz kwasu CLA. Najlepszym wyjściem dla każdego atlety - amatora oraz zawodowca - będzie regularne zmienianie rodzaju spożywanego mięsa, niezależnie od preferowanej dyscypliny sportu.