Inne diety: Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska (kopenhaska.eu), znana także pod nazwą diety szwedzkiej, trzynastodniowej czy diety Mayo, to jedna z tych diet, która wzbudza aktualnie najwięcej kontrowersji. Z jednej strony – daje natychmiastowe, szybkie efekty i pozwala zrzucić nawet dużą ilość nadprogramowych kilogramów. Niektórzy naukowcy są jednak zdania, że wyniszcza organizm i ma więcej wad, niż zalet. Jak jest naprawdę?

Na czym polega dieta kopenhaska?

Najważniejszym założeniem diety kopenhaskiej jest przestrzeganie regularnego planu żywieniowego. Konieczne jest spożywanie trzech posiłków dziennie. Są to:

  • śniadanie między godziną 8 a 9 rano,
  • lunch jedzony między godziną 12 a 14,
  • kolacja, którą trzeba spożyć do godziny 18 (między 16 a 18).

Przez trzynaście dni stosuje się specjalnie opracowany plan żywieniowy, którego podstawę stanowią: chude mięso (befsztyki, szynki, kurczak), warzywa (pomidory, sałata, brokuły, marchewki), jaja na twardo, jogurty i nieduże ilości owoców. Uzupełniane jest to kawą z kostką cukru, zazwyczaj pitą na śniadanie. Codzienna dawka kalorii, jaką dostarczamy organizmowi, waha się w granicach 500-900 kalorii.

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?

Dieta kopenhaska na pewno jest dietą, której nie powinny stosować osoby starsze i chore, a także młode osoby, znajdujące się w okresie dojrzewania. Zakłada ona bowiem zdecydowaną przewagę w diecie produktów węglowodanowych i białkowych, a zmniejszone dawki witamin i mikroelementów. Nieduże dawki jedzenia są w stanie sprawić, że nawet młode i silne osoby mogą czuć się osłabione.

Wielu ekspertów żywieniowych zauważa, że dieta ta może przynieść dużo szkód organizmowi, rozregulowując metabolizm, pustosząc nasze ciało, doprowadzając do matowienia włosów i wysuszenia skóry. Jest to niewątpliwie prawda, dlatego zaleca się podczas stosowania diety kopenhaskiej przyjmowanie preparatów witaminowych, które zrównoważą niedobory najważniejszych dla funkcjonowania organizmu mikroelementów. Podczas stosowania diety kopenhaskiej należy pozostawać pod opieką lekarza bądź doświadczonego dietetyka.

Efekty diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska pozwala na szybką utratę dużej ilości kilogramów. Średnio można stracić od 5 do 10 kilogramów, a rekordziści są w stanie zrzucić nawet ponad 20 kilogramów! Niestety, osoby po diecie kopenhaskiej często dotyka efekt jo-jo. Aby się go ustrzec, nie można gwałtowanie wracać do dawnych nawyków żywieniowych. Po zakończeniu 13-dniowego okresu stosowania diety, należy wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu zdrową żywność, ostatni posiłek spożywać przed godziną 18 oraz przyjmować dużo płynów. Ważne jest także stopniowe dzienne zwiększanie kalorii oraz aktywność fizyczna, która przyspieszy metabolizm i ułatwi trawienie.